/ iStock/Getty Images
Раковите клетки се самоизяждат, за да оцелеят, когато са получили тежки увреждания и са застрашени от смърт, сочат данните от изследване на датски учени, цитирани от изданието "МедикалЕкспрес".

Ракови клетки използват техника, при която изяждат част от мембраната си, за да се спасят. Учените казват, че този механизъм за оцеляване на раковите клетки не е познат досега.

Клетъчната мембрана както при нормалните, така и при раковите клетки, действа като кожа на клетките и ги пази. Нараняването ѝ може да бъде животозастращаващо и затова увреждането на клетъчната мембрана трябва бързо да бъде възстановено. Според датските учени раковите клетки използват за тази цел техника, наречена макропиноцитоза.

Клетките я използват обичайно при други обстоятелства и тя не е непозната на изследователите. Раковите клетки обаче са я приспособили, за да оцеляват. Те издърпат здравата част от клетъчната мембрана върху нараненото място и го покриват в рамките на минути. Наранената част от мембраната се отделя под формата на малки сфери и те се транспортират до лизозомите на клетките, където се разграждат.

В лабораторни условия учените увредили мембраната на ракови клетки с лазер, за да активират макропиноцитозата. Датските изследователи установили, че ако процесът е съпътстван от вещества, които блокират образуването на малките мембранни сфери, то раковите клетки не могат да възстановят увреждането и умират.

Учени от БАН тестват иновативна терапия за лечение на рак

"Нашето изследване дава много основни познания за това как раковите клетки оцеляват. По време на експериментите показахме, че умират, ако процесът на възстановяване бъде спрян, което ни насочва към макропиноцитозата като цел при бъдещи лечения. Това е дългосрочна перспектива, но е интересна", казва водещият проучванията Йеспер Нюланстед от Копенхагенския университет. От много години той проучва как раковите клетки успяват да възстановяват мембраните си.

Датските учени няма да спират изследванията си, въпреки че резултатите от проучването вече са публикувани. "Продължаваме да работим и да проучваме как раковите клетки защитават мембраните си. Особено във връзка с макропиноцитозата е интересно да се види какво се случва след затварянето на мембраната", казва Стине Лаурицен Сьондер, която е част от изследователския екип. Според учените първоначалното покриване на увредената част от мембраната не е достатъчно за възстановяването ѝ. "Това може да се окаже още едно слабо място на раковите клетки и искаме да го изследваме по-отблизо", допълва тя.
БТА