Първо заседание на македонския парламент
Първо заседание на македонския парламент / снимка: БГНЕС

В 14.00 часа българско време в Македония ще се проведе първото заседание на новия парламент.

В началото на юни в съседна Македония бяха проведени първите предсрочни парламентарни избори в страната. Поради тежките инциденти - един убит и десетина ранени, в 187 избирателни секции гласуването бе повторено на 15 юни.

На първото заседание ще бъдат утвърдени мандатите на 114 ново избрани народни представители. Останалите шестима депутати ще трябва да изчакат решението на Върховния съд и след това ще заемат местата в 120 местния парламент.

Коалицията "За по-добра Македония" на чело с ВМРО-ДПМНЕ ще има абсолютно мнозинство с 63-ма депутати. Коалицията "Слънце - за Европа" ще има 27 депутати. Албанските формации - Демократически съюз за интеграция /ДСИ/ и Демократическата партия на албанците /ДПА/ ще имат по 18 и 11 депутати, а ПЕИ ще има един народен представител. Като най-вероятен председател на парламента се сочи Трайко Веляновски от ВМРО-ДПМНЕ.

Заседанието ще се ръководи от най-възрастният депутат Стоян Андов. Съгласно Конституцията на страната президентът Бранко Цървенковски е длъжен до десет дни да връчи мандат за съставяне на ново правителство. Мандатоносителят е длъжен в 20-дневен срок да предложи програма и състав на новия кабинет в парламента, уточнява БГНЕС.

Единственият въпрос, който все още не е получил отговор е, коя от двете албански партии ще участва в новия кабинет на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.