ВМРО спечели първите предсрочни избори в Македония
ВМРО спечели първите предсрочни избори в Македония / снимка: БГНЕС

Коалицията за По-добра Македония, в чийто състав влизат и консерваторите от ВМРО-ДПМНЕ на досегашния премиер Никола Груевски, води на произведените вчера предсрочни парламентарни избори в Македония. Това съобщи председателят на македонската Държавна изборна комисия Йован Йосифовски на пресконференция тази нощ. Данните са на базата на преброени 82,63 процента от бюлетините.

Коалицията За по-добра Македония печели подкрепата на 376 636 от македонските избиратели, сочат частичните данни, цитирани от Йосифовски. Тоест тя печели 48,13 процента.

По-рано тази нощ самият лидер на коалицията, досегашният премиер Никола Груевски обяви победата си на изборите и каза, че междинните резултати показват, че За по-добра Македония ще има 64 места в парламента.

На второ място е коалицията Слънце-коалиция за Европа, в чийто състав влиза Социалдемократическият съюз на Македония /СДСМ/. Тя има 22,19 процента. Тоест за нея, според междинните данни, са гласували 178 785 избиратели. Лидерката на СДСМ Радмила Шекеринска, която имаше амбициите да стане първата жена премиер на Балканите, призна поражението си.

На трето място е албанската партия Демократичен съюз за интеграция с 11,26 процента. Което ще рече, че тя засега има 90 718 гласа.

На четвърто място е другата албанска политическа формация Демократичната партия на албанците с 10,13 процента. Тоест за нея са гласували 81 610 души.

Избирателната активност е била 58,47 процента.