/ iStock/Getty Images
Лекари в Обединеното кралство са установили първия случай на „психоза Брекзит“, според информация в British Medical Journal.

През лятото на 2016 г., три седмици след референдума в ЕС, 40-годишен мъж беше приет в болница, след като психичното му здраве се влоши бързо след обявяването на резултатите, "със значителни опасения относно Брекзит", се посочва в публикацията.

"Той имаше слухови халюцинации и параноични, референтни, погрешни идентификации и причудливи заблуди", пише д-р Мохамед Зия Ул Хак Катшул от Института за психично здраве на Университета в Нотингам, който лекува мъжа.

Борис Джонсън: Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври, каквото и да става

След гласуването за Брекзит той "трудно се примири с политическите събития, случващи се около него. Той става все по-притеснен от расови инциденти". Човекът каза още, че "се срамува, че е британец. Аз съм в избирателен район, който отразява мнение, което не е за мен".

„Политическите събития могат да действат като основни психологически стресови фактори и да окажат значително влияние върху психичното здраве на хората, особено тези, които имат предразположение да развият психични заболявания“, казва д-р Хак.

С паспорт ще пътуваме във Великобритания през 2020 г.

В информацията обаче се посочва, че мъжът е преживял подобен епизод 13 години по-рано след голям стрес, свързан с работата. Той също изпитва стрес, свързан с работата или семейството си, преди да стигне до „психозата Брекзит“, „което потенциално би могло да бъде фактор, който е допринесъл за това“.

Според д-р Хак пациентът се възстановява след две седмици след лечение с оланзапин, антипсихотик, използван за лечение на шизофрения и биполярно разстройство.
БГНЕС