/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин днес за първи път от повече от месец се появи публично на церемония за издигане на националния флаг в Москва по случай Деня на Русия, предаде ДПА.

Руският държавен глава беше усмихнат и без маска на церемонията, според кадри на държавната телевизия. През цялото време от последното му публично появяване на 9 май той работеше дистанционно като предпазна мярка срещу коронавируса.

Путин заяви, че "абсолютното мнозинство" руснаци подкрепят неговия проект за конституционна реформа, предаде Франс прес. Руският лидер похвали традициите и културата на руския народ и каза, че е естествено те да намерят отражение в конституцията.

Близо 9000 новозаразените с коронавируса в Русия за последното денонощие

"Сигурен съм, че абсолютното мнозинство на нашите граждани споделят и подкрепят тези разпоредби", заяви 67-годишният Путин на тържествената церемония, състояла се в западната част на Москва.

Руският лидер благодари на медицинските работници в страната за работата им в речта си, по случай националния празник и добави: "Прекланяме се пред тях за тяхната работа, смелост и безгранично себеотрицание".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред руски агенции, че участниците в церемонията са били тествани за коронавирус.

"Не бих препоръчал хората да ходят някъде, за да празнуват. Масовите прояви са забранени", каза пред държавните медии московският кмет Сергей Собянин.

Русия е отчела повече от 500 000 случая на заразени с коронавирус, като по този показател се нарежда на трето място в света след САЩ и Бразилия.
БТА