/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин заяви, че всички руски ваксини срещу Covid-19 са ефикасни и добави, че страната скоро ще регистрира трета ваксина срещу вируса, предаде Ройтерс, като се позова на руските агенции РИА Новости и ТАСС.

В момента Русия предоставя ваксината си "Спутник V" за вътрешна употреба, независимо от факта, че изпитанията през последната фаза още не са завършени.

Днес беше съобщено, че ефективността на "Спутник V" е над 90 процента. Преди това разработчиците на ваксина "Пфайзър" и БиоНТех казаха същото за тяхната експериментална ваксина.

Вече има две регистрирани ваксини. Всички изследвания показаха и потвърдиха, че на първо място тези ваксини са сигурни и нямат сериозни странични ефекти след употреба, и второ - те са ефективни, каза Путин по видеоконферентна връзка на срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Ефективността на руската ваксина се базира на данни от ваксиниране на хора, а не на продължаващи изпитания, посочва Ройтерс.

Путин каза още, че Москва е готова да си сътрудничи за ваксините срещу коронавируса и се съгласи с пакистанския премиер Имран Хан, че ваксинацията трябва да бъде достъпна за всички хора.

Днес Русия съобщи за 20 977 нови случаи на зараза и за 368 починали.

По общ брой на потвърдените случаи - 1 817 109, страната е на пето място в света, след САЩ, Индия, Бразилия и Франция.
БТА