/ Gulliver/Getty Images
Руският президент Владимир Путин подписа указ за уволнението на генералите от полицията Андрей Пучков и Юрий Девяткин, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Случаят Голунов: делото е закрито, но въпросите остават

"Да се освободят от заеманата длъжност: генерал-майор от полицията Девяткин Юрий Владимирович - началник на управлението за борба с наркотиците на Главното управление на МВР на Русия; генерал-майор Пучков Андрей Павлович - началник на управлението на вътрешните работи на Западния административен окръг на Главното управление на МВР на град Москва", се казва в указа на президента.

БГНЕС

По-рано руският министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев изпрати на държавния глава предложение за уволнението на Пучков и Девяткин. Причина за това стана ситуацията около наказателното дело срещу журналиста от сайта "Медуза" Иван Голунов.

Москва прекратява разследването срещу Иван Голунов

Във вторник Колоколцев съобщи, че наказателното разследване срещу Голунов е прекратено, "защото не бе доказано участието му в извършване на престъпление". Самият журналист бе освободен от домашен арест. Материалите на вътрешното разследване от отдела за вътрешна сигурност на руското МВР бяха изпратени в Следствения комитет на Русия за преценка за правомерността на действията на полицейските служители, взели участие в ареста на Голунов. Те са отстранени от служба, каза министърът.
 
БТА