Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му не иска да си връща статута на свръхсила от съветско време, предаде Асошиейтед прес.
 
На журналистически въпрос дали Русия си е върнала статута на свръхсила, който имаше Съветският съюз, Путин отвърна, че това не е необходимо.
 
Не искаме да сме като Съветския съюз, който налагаше начина си на живот и политическата си система на съседите си, включително на страни от Източна Европа“, заяви руският президент в разговор с журналисти след края на годишната си пряка телевизионна линия за отговори на въпроси на обикновени граждани.

Президентът Путин обеща подобряване на жизнения стандарт на руснаците
 
Путин каза, че съветската политика е била „контрапродуктивна, твърде скъпоструваща и лишена от историческа перспектива“.
 
„Невъзможно е да принудиш други хора да живеят по правилата ти“, отбеляза той.
 
Путин заяви, че САЩ не са си взели поука от грешките на Съветския съюз. По думите му те „продължават да повтарят едни и същи грешки с воденето на политика от имперски тип“.
 
Руският президент посочи, че в Сирия действат руски частни контрагенти, като уточни, че те не представляват руската държава.

Русия е на крачка от излизане от договор за ядрените оръжия със САЩ
 
На въпрос защо правителството не дава на частните контрагенти, които са воювали в Сирия, държавни помощи като на ветераните, Путин заяви, че тези хора са били в Сирия в лично качество и са се занимавали с проучване на петролни находища. "Това няма нищо общо с руската държава или руската армия и следователно не коментираме този въпрос", каза той.
 
Това е първото официално признание на Путин, че в Сирия са действали руски частни военни контрагенти, отбелязва АП.
 
Руски медии писаха, че компанията "Вагнер" е изпратила в Сирия хиляди наемници, които са подсилили руските военни части.
БТА