Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия може да използва ядрени оръжия, ако бъде нападната от която и да е държава, и че всяко конвенционално нападение срещу Русия, подкрепено от ядрена сила, ще се счита за съвместно нападение, предаде Ройтерс.

При откриването на заседанието на Съвета за сигурност на Русия, в присъствието на високопоставени руски служители, Путин заяви, че са били направени предложения за промяна на руската ядрена доктрина, и заяви, че би искал да подчертае една от предложените ключови промени.

Зеленски пред ООН: Путин планира атаки срещу украинските атомни електроцентрали

"Предлага се агресията срещу Русия, извършена от която и да е неядрена държава, но с участието или подкрепата на ядрена държава, да се счита за тяхно съвместно нападение срещу Руската федерация", отбеляза Путин.

"Ясно са фиксирани и условията, при които Русия да преминава към използване на ядрени оръжия", добави руският президент. Той подчерта, че Москва би обмислила такъв ход, ако засече началото на масирано изстрелване на ракети, самолети или безпилотни летателни апарати срещу нея.

Русия също така си запазва правото да използва ядрено оръжие, ако тя или Беларус станат обект на агресия, включително с конвенционални оръжия, отбеляза Путин. Според него че разясненията са внимателно премерени и съответстват на съвременните военни заплахи, пред които е изправена Русия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев, БТА