/ БГНЕС
Кремъл днес съобщи, че хората трябва да се вслушат в предупреждението на президента Владимир Путин, който заяви, че Западът ще влезе в директен сблъсък с Русия, ако позволи на Украйна да нанася удари по руска територия със западни ракети с далечен обсег.

Коментарът беше направен по време на конферентен разговор, относно дали решението да се позволи на Киев да нанася такива удари може да предизвика Москва да промени позицията си по отношение на ядрените опити.

Русия няма да тества ядрено оръжие докато САЩ се въздържат от тестове, заяви съветник на Путин по въпросите на контрола на въоръженията вчера, на фона на спекулациите, че Кремъл може да се откаже от мораториума върху ядрените опити, наложен в периода след СССР.

"Моля, изслушайте отново и пак прочетете изявленията, които президентът е направил по този въпрос – имам предвид темата за възможното разрешение за използване на западни оръжия за удари по цели дълбоко на територията на Русия“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Изявлението, което президентът направи в Санкт Петербург. Позицията на Руската федерация е много ясно изразена в него.“

В Санкт Петербург на 12 септември Путин каза: "Ако това решение (за ракетите) бъде взето, това няма да означава нищо по-малко от пряко участие на страните от НАТО, на Съединените щати и европейските държави, във войната в Украйна. Това ще бъде тяхно пряко участие и това, разбира се, ще промени значително самата същност, самия характер на конфликта.“

Русия ще бъде принудена да предприеме това, което Путин нарича "подходящи решения“ въз основа на новите заплахи.

Той не уточни какви биха могли да бъдат тези мерки, но в миналото е говорил за възможността да въоръжи враговете на Запада с руски оръжия за нанасяне на удари по западни цели в чужбина, а през юни говори за разполагане на конвенционални ракети така, че в техния обсег на действие да бъдат САЩ и техните европейски съюзници.

Русия, най-голямата ядрена сила в света, също е в процес на преразглеждане на своята ядрена доктрина – обстоятелствата, при които Москва би използвала ядрени оръжия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА