Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Единна, Русия е непобедима, заяви днес Владимир Путин на отбелязването на 75-ата годишнина от края на Втората война.

„Ние знаем и сме твърдо убедени, че сме непобедими, когато сме единни“, каза държавният глава в кратка реч пред Гроба на незнайния войн до Кремълската стена.

През този свещен ден за руснаците, в които те отбелязват разгрома над нацистка Германия, тази година не се предвиждат масови прояви заради епидемията от новия коронавирус.

С авиопарад Русия отбеляза 75 години от победата над нацизма (СНИМКИ/ВИДЕО)

авиопарад Русия
БГНЕС

В сдържаната си реч държавният глава не спомена пряко епидемията, която го принуди да се откаже от големия военен парад, провеждан по традиция на Червения площад.

Путин още веднъж обеща, без да споменава коронавируса, че страната ще отбележи победата над нацистите по-късно по подходящ, според думите му, начин.

Държавният глава отдаде почит към 27-те милиона руснаци, загинали по време на Втората световна война и към ветераните.

"Днес за всички нас е най-важният, най-скъпият празник. Ние винаги го отбелязваме тържествено и мащабно. Всички заедно", заяви Путин , като обобщи, че отношението на руснаците към тази дата е свещено.

"Това е нашата памет и гордост, историята на нашата страна, историята на всяко семейство, част от нашата душа, която са ни предали нашите бащи и майки, нашите баби и дядовци. Днес ние особено силно чувстваме величието на техните съдби, спомняйки си за тези, които вече не са с нас, с любов се вглеждаме в техните лица на снимките", почете Путин ветераните. "Те направиха за Русия толкова много, че няма как да бъде измерено, по никакъв начин не можем да им се отплатим. Те спасиха отечеството, живота на бъдещите поколения, освободиха Европа, защитиха мира, възстановиха градове и села", заяви руският президент в словото си.

"Героите, които завинаги останаха в братските могили под Москва, Смоленск, Сталинград и Курс, под Севастопол и Минск, Киев и Рига, Берлин и Виена, на Пулковските височини, на брега на Нева, Днепър, Дунав, Висла и Одер. Милиони загинали не видяха, не дочакаха победата, за която така мечтаха, вярваха, че ще надвият врага и ще се върнат в родния дом. И те се биха за това - биха се до последен дъх. Отдадоха живота си, за да живеем ние, нашите деца и внуци, тези, които още не са се родили, на които предстои да се появят на този свят, опазен от руския войник", заяви Путин и обяви минута мълчание в цялата страна в памет на героите.
 

Русия парад
БГНЕС


"75 години минаха, откакто завърши Великата отечествена война. Ние задължително, както обикновено, широко и тържествено ще отбележим юбилея, ще го направим достойно, както повелява дългът ни пред тези, които изстрадаха и постигнаха победата. Ще го има и нашият главен парад на Червения площад, и народния марш "Безсмъртен полк" - маршът на нашата благодарна памет и неразривната, кръвна, жива връзка между поколенията. Нашите ветерани се сражаваха за живота - против смъртта.

И ние винаги ще се равняваме по тяхната сплотеност и издръжливост. Обединява ни общата памет и общите надежди, общите ни стремежи, нашата отговорност за настоящето и бъдещето. Ние знаем и твърдо вярваме, че сме непобедими, когато сме заедно", завърши речта си за празника Путин.

Малко преди това Путин положи венец от червени рози пред Вечния огън и Гроба на незнайния войн в Александровската градина в Деня на победата.

Всяка година президентът на Русия на 9 май полага венец пред Гроба на незнайния войн до Кремълската стена. Обикновено това стана след парада на победата на Червения площад, който тази година бе отменен заради епидемиологичната обстановка.