Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин / БГНЕС, архив
Руският президент Владимир Путин помилва две жени, осъдени за държавна измяна, защото изпратили есемеси, съобщаващи за придвижването на руски танкове към Грузия, малко преди кратката война между двете страни през 2008 г., съобщиха днес руските власти, цитирани от Франс прес.

Как би изглеждала Русия след Путин

"Ръководен от принципите за хуманност", стопанинът на Кремъл помилва Анник Кесян и Марина Джанджгава с два указа, публикувани днес на уебсайта за официално разпространение на юридически документи от руските власти.

Властта на Путин ще се пропука

Указите трябва да влязат в сила десет дни след публикуването им.

Двете жени са жителки на балнеолечебния курорт Сочи, намиращ се надалеч от границата с Грузия. Те изпратили есемеси на свои приятели в Грузия, за да ги предупредят, че са видели руски танкове, разположени на гарата на града им.


Какво разкрива Путин в поредица от интервюта пред Оливър Стоун?

Кесян е осъдена през август 2015 г. на осем години лишаване от свобода в лагер, а Джанджгава е осъдена през май 2014 г. на дванайсет години.

Москва и Тбилиси не поддържат дипломатически отношения от светкавичната война през август 2008 г., когато Русия завладя част от Грузия и остави войски в два сепаратистки региона - Южна Осетия и Абхазия, които призна за независими.