Путин и Мохамед бин Салман
Путин и Мохамед бин Салман / БТА
Президентът на Русия Владимир Путин заяви вчера, че планове за посещение в Русия на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман са били променени в последния момент, което е накарало ръководителя на Кремъл да посети Рияд, за да разговаря с лидера на най-голямата страна износителка на петрол в света, предаде Ройтерс.

Организираното набързо пътуване на Путин в Близкия изток, по време на което той бе съпроводен от руски изтребители, е обвито в мистерия и все още не е ясно каква е причината ръководителят на Кремъл да предприеме този необичаен ход, отбелязва агенцията.

"Чакахме ви в Москва", каза Путин с усмивка на престолонаследника в Рияд. "Знам, че обстоятелствата наложиха тези планове да бъдат коригирани, но, както вече казах, нищо не може да попречи на развитието на нашите приятелски отношения", добави той. "Но следващата ни среща трябва да бъде в Москва", заяви след това Путин и добави, че събеседникът му се е съгласил.

Мохамед бин Салман похвали съвместната координация между двете страни, "която помогна за премахване на напрежението в Близкия изток", съобщи Саудитската агенция по печата. Според престолонаследника двете страни споделят много интереси и те работят в полза на Русия, на кралството, на целия Близък изток и на по-широкия свят.

Руският президент Владимир Путин пристигна в Абу Даби

Срещата на Путин с Мохамед бин Салман дойде, след като цените на петрола паднаха въпреки обещание от страна на ОПЕК+ за допълнително намаляване на производството. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза след разговорите, че сътрудничеството ще продължи в рамките на ОПЕК+, но не даде подробности за посещението.

Руското министерство на отбраната публикува кадри, на които се вижда как самолетът Илюшин-96 на руския държавен глава е съпровождан от изтребители Сухой-35С по време на полета от Русия до Обединените арабски емирства (ОАЕ), където бе първата спирка на Путин. Официален представител от ОАЕ днес каза, че по време на посещението на руския президент в страната са били разменени мнения по редица регионални и международни въпроси.
Владимир Арангелов/БТА