Путин: Панамските документи са опит на Запада да отслаби Русия
Путин: Панамските документи са опит на Запада да отслаби Русия / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин определи аферата "Панамски документи" като част от усилията на Запада да отслаби Русия. Президентът коментира въпроса с изтичането на данни от панамска юридическа кантора, довело до разкрития за офшорни сметки и схеми по цял свят по време на медийния форум Общоруски народен фронт в Санкт Петербург.

Путин каза, че в изтеклите документи няма елементи за корупция и отхвърли приписваните му в тях връзки с офшорни сметки. Той нарече изтичането на документите "част от западните усилия за отслабване на Русия".

Уикилийкс: САЩ организираха изтичането на „Панамските документи"

Путин припомни, че въпреки че името му не фигурира в нито един от изтеклите документи от панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", западни медии са се впуснали в твърдения за негово участие в офшорни бизнес компании и схеми. Президентът определи тези твърдения като част от оглавявана от САЩ кампания за дезинформация, насочена срещу Русия с цел отслабване на правителството.

Кремъл: Путин е основна мишена на "Панамските документи"

Руският президент заяви, че неговият дългогодишен приятел, виолончелистът Сергей Ролдугин, чието име беше споменато в изтеклите документи като притежател на авоари в офшорни фирми на стойност 2 милиарда долара, не е направил нищо нередно. Путин каза, че се гордее с Ролдугин и с хора като него. За Ролдугин Путин каза, че той е инвестирал почти всички заработени пари в закупуване на музикални инструменти от чужбина, които е донесъл в Русия. Путин добави, че Ролдугин е инвестирал и почти всички спечелени пари в държавни учреждения, за да допринесе за напредъка на културните проекти в Русия.

Голямото изтичане на документи - от Русия до Исландия и ФИФА

Нашите опоненти са преди всичко обезпокоени от единството и консолидирането на руската нация и от мултикултурния руски народ. Те се опитват да ни разклатят отвътре, да ни направят по-покорни и послушни. Ето защо те създадоха този информационен продукт, каза Путин, визирайки "Панамските документи".

Източник: БТА