Анатолий Антонов
Анатолий Антонов / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин назначи заместник-министъра на външните работи Анатолий Антонов за посланик в САЩ, предадоха световните агенции. Антонов сменя Сергей Кисляк, който бе обвинен от американски медии, че е заговорничил с представители на предизборния щаб на Доналд Тръмп, за да улесни избирането му за президент миналата година, отбелязва Франс прес.

Новият посланик на Русия в САЩ е роден през 1955 г. През 2004-2011 г. е начело на отдела по въпросите на сигурността и разоръжаването на министерството на външните работи. От 2011 г. до 2016 г. е заместник-министър на отбраната. През декември 2016 г. става заместник-министър на външните работи. Има репутация на опитен дипломат и преговарящ.

Тръмп: Имах пълното право да споделя информация с Русия

Като заместник-министър на отбраната Антонов прояви твърдост и отхвърли обвиненията за руска намеса в Украйна и критиките за руските действия в Сирия, отбелязва Франс прес. Той отрече категорично подозренията, че има руски военни в Източна Украйна и обвиненията, че проруските сепаратисти са свързани със свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна. През 2015 г. ЕС включи Антонов в списъка с представители на руските власти, на които бяха наложени санкции заради тяхната роля в украинската криза.

Новият посланик на Русия в САЩ изигра и централна роля във войната на думи с Турция, след като в края на 2015 г. турски изтребител свали руски бомбардировач над сирийската граница. По време на тази ескалация той обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган и неговото семейство, че са замесени в трафик на петрол с джихадистите от "Ислямска държава".

Анализатори описват Антонов като лоялен привърженик на политиката на Кремъл, но допълват, че той не е склонен да вярва в конспиративни теории за разлика от много ръководни кадри в руската армия и разузнавателна общност.

Зетят на Тръмп: Не съм имал неуместни контакти

Той ръководеше делегацията на страната си на преговорите за новия договор СТАРТ, целящ намаляването на броя на ядрените оръжия, подписан между Русия и САЩ през 2010 г. Според анализатори тогава атмосферата на водене на преговори е била на взаимно уважение.

За Антонов се твърди, че е положително настроен към успокояването на руско-американските отношения, стига това да е в интерес на Москва.

Според руски издания той е бил избран да ръководи посолството на Русия във Вашингтон още преди Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ.
БТА