Путин лично се увери, че експресът Сапсан е безопасен
Путин лично се увери, че експресът Сапсан е безопасен / снимкa: Reuters

Премиерът на Русия Владимир Путин, който бе на посещение в Санкт Петербург, се върна в Москва вчера с новия скоростен влак "Сапсан", съобщи ИТАР-ТАСС. Влакът потеглил по разписание в 13,00 ч. и пристигнал на Ленинградската гара в Москва в 17,15 ч. московско време.

Путин пътувал в бизнес класа, уточни прессекретарят на правителствения глава Дмитрий Песков. Премиерът се разходил из влака и пил чай във вагон-ресторанта, като дори раздал автографи на пътниците, които в момента обядвали там. В пътуването го придружавали шефът на руските държавни железници /РЖД/ Владимир Якунин и главният конструктор на влака Андреас Лип от "Сименс". Те разказали, че пускането в движение на "Сапсан" е било предшествано от капитална реконструкция на цялата железопътна линия. Аналогична модернизация през 2005 г. претърпяло трасето Берлин-Хамбург в Германия, което позволило влаковете да се движат с 250 км/ч., пише БТА.

Същата скорост може да развива и Сапсан". Руската железопътна компания планира да закупи в близките години още 38 такива влака, които ще обслужват Олимпиадата в Сочи през 2015 г., като 16 от тях вече ще се произвеждат в Русия. Релсите обаче за линията Санкт Петербург-Москва са купени от Япония, понеже Русия няма такова производство.