/ iStock/Getty Images
Докато четвърти ден продължават усилията за справяне с голям горски пожар в природен резерват на остров Евия, властите извършват проверката на индикации, че огнената стихия е причинена от палеж.

Съобщава се, че служители на специалната секция за палежи на гръцката пожарна служба (DAEE) са открили предмети, използвани при разпалването на пожари, като плат, пластмасови части от кани и натрупани клони и дърва.

След огненото бедствие: 2800 хектара гори изпепелени на остров Евбея (ВИДЕО/СНИМКИ)

Гръцкият оператор SKAI заяви, че DAEE проучва доказателства, показващи, че пламъците са тръгнали от три различни части на гората. Взети са показания от 25 свидетели.
Властите са разговаряли и с трима заподозрени, които са жители на района, като част от продължаващото разследване.

Тъй като ветровете утихнаха през нощта, 390 пожарникари с екипировка 101 превозни средства успяха да ограничат пожара в труднодостъпния каньон близо до село Платания и в петък сутринта нямаше активни фронтове в района.

Голям пожар на гръцки остров, евакуиран е манастир

Междувременно стана известно, че половината от резервациите на остров Самотраки са отменени в резултат на проблемите с фериботната връзка на острова с Александруполис на континентална Гърция. Поради нарушения морски трафик стотици туристи бяха заклещени на острова с дни.

Самотраки беше изолиран от останалата част на страната за девет дни поради комбинация от силни ветрове и блокиране на фериботната връзка, която свързва острова с Александруполис.

Напрежение и скандали на остров Самотраки заради извозването на блокираните туристи

Повече от 1500 туристи, които бяха на острова, успяха да си тръгнат едва в четвъртък сутрин, като три ферибота направиха няколко пътувания до континента.

Кметът Атанасиос Витас заяви пред агенция АНА-МПА, че фериботните услуги са възстановени, но щетите върху туристическата индустрия вече са нанесени.

„Проблемът сега е, че въздействието е голямо. Имахме прекалено много анулиране [на резервации] и когато проблемът достигна своя връх в неделя, понеделник и вторник, вече имахме 50% анулиране от събота“, каза той.
БГНЕС