Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган / БГНЕС
Над 47% от избирателите са готови да гласуват за настоящия турски президент Реджеп Тайип Ердоган на предстоящите избори на 14 май, докато над 45% ще предпочетат неговия опонент, единствения кандидат на опозицията Кемал Кълъчдароглу. Това показват данните от проучване на изследователския център „Оптимар“, цитирано от вестник „Хюрриет“.

„Оптимар“, оглавявана от Хилми Даздемир, е една от компаниите за проучване на общественото мнение, които следя редовно. Тя е една от компаниите, които точно прогнозираха президентските избори през 2014 и 2018 г. и референдума през 2017 г. Проучването на „Оптимар“, проведено на 13-18 март сред 1916 респонденти, съдържа важни данни. Разбира се, анкетите, които ще бъдат проведени, когато изборите стигнат до финала, ще бъдат по-проницателни, но анкетата на „Оптимар“ хвърля светлина върху ситуацията“, пише колумнистът на вестника Абдулкадир Селви.

Устремен към властта: Внесоха кандидатурата на Ердоган за трети президентски мандат

Според проучването основната битка ще бъде между Ердоган и Кълъчдароглу. Според данните от проучването настоящият президент ще получи 47,4% от гласовете, докато неговият опонент Кемал Кълъчдароглу – 45,3%.

Президентските избори в Турция: Кемал Кълъчдароглу срещу Ердоган

Президентските и парламентарните избори в Турция са насрочени за 14 май. Резултатите от предизборните проучвания все още не разкриват фаворит за предстоящите избори, но според експерти настоящият изборен процес ще бъде най-трудният за управляващата Партия на справедливостта и развитието поради опустошителните земетресения, при които загинаха над 50 000 души, както и поради трудната икономическа ситуация.

 
БГНЕС