/ БГНЕС
Ново протестно движение назрява в Париж. Групата, съставена от шестима души, се е нарекла "Пиклите". Те се обявиха срещу поставянето на четири писоара от нов тип на няколко места във френската столица, пише френското издание на сайта "Слейт".

През март новите устройства, наречени уритротоари, бяха инсталирани, за да позволят на мъжете да се облекчават по-хигиенично на обществени места. Уритротоарите са съставени от резервоар с отвор, върху който има саксия с растения. В долната част има слама, върху която попада урината. Целта на устройството е да се произвежда компост и да се стимулира растежа на цветята.
Екологични писоари разгневиха парижани (СНИМКИ/ВИДЕО)

В края на август протестната група "Пиклите" нападна три от четирите уринатора. На някои от тях бяха циментирани отворите за облекчаване. Освен това "Пиклите" залепиха на тях изцапани с червена боя дамски превръзки. Около уритротоарите те поставиха и протестни плакати, на които пишеше: "Да не си куче, че да пикаеш на улицата".
Според протестната група уритротоарите от една страна насърчават ексхибиционизма и подстрекавали към сексуално насилие. "Пиклите" припомнят, че според френските закони сексуалният ексхибиционизъм се наказва с глоба до 15 000 евро и една година затвор.

От друга страна уритротоарите илюстрират полова дискриминация, казват "Пиклите". Те са предназначени само за мъже, а за жените не е измислено сходно решение. Но жените заради месечния си цикъл имат нужда много по-често да посещават тоалетни отколкото мъжете, припомнят протестиращите.

На трето място те казват, че уритротоарите просто са доста мръсни.
Според местните власти уритротоарите отклонявали мъжете от вредния им навик да се облекчават където им падне на улицата.
БТА