Продемократичните протестиращи умножиха днес акциите си в опит да парализират Хонконг, предаде Франс прес.

Малки групи демонстранти се събират в различни квартали на града, за да се опитат да нарушат в максимална степен ежедневието на мегаполиса и да подложат на изпитание силите за сигурност. Протестиращите организират акциите си през социалните мрежи.

Сенатори в САЩ искат закон в подкрепа на протестиращите в Хонконг


Днес за трети пореден ден повечето от линиите на метрото бяха затворени заради вандалски прояви от страна на демонстранти и жителите на града чакаха на дълги опашки за таксита или автобуси. С метро обичайно пътуват половината от 7,5-те милиона хонконгци.
 


Вчера и в понеделник протестите бяха белязани от най-тежките прояви на насилие за 24-те седмици на мобилизация на демонстрантите. В понеделник полицай простреля демонстрант, а мъж беше превърнат в жива факла по време на протестите. Вчера пък имаше много сблъсъци в университетските кампуси. С падането на нощта кампусът на Китайския университет в Хонконг се превърна в бойно поле.

Протестиращи в Хонконг подпалиха човек

Същевременно група хонконгски протестиращи създадоха видео игра, наречена "Освободете Хонконг", в която в продължение на 10 минути хората могат да се почувстват като участници в протестите в Хонконг, да се опитват да избягат от полицаите и да се спасят от гумените куршуми и от сълзотворния газ. Те са предложили играта си на платформата Стийм /Steam/, която е най-голямата в света за разпространение на видеоигри, но не са получили отговор от нея. Затова са я предложили на платформата Ич /Itch/, която е със свободен достъп.
БТА