/ БГНЕС
Джо Байдън се приближава все повече до победата
Протестиращи се събраха пред изборни центрове във Финикс и Детройт днес, откликвайки на необоснованите твърдения на американския президент Доналд Тръмп за масови измами в надпреварата за Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Републиканската партия настоява да спре броенето на бюлетините, подадени след деня на изборите

Представители на изборните власти в няколко щата, където преброяването показва преднина за демократа Джо Байдън, казаха, че гневните хора пред вратите им будят безпокойство за безопасността на служителите им.

Към 200 привърженици на Тръмп се събраха за трети пореден ден пред изборен център в централната част на Финикс, в който стотици работници продължават да обработват и броят бюлетини.

"Арестувайте изборните служители", скандираше тълпата, която настоява Тръмп да управлява още четири години. Заместник-шерифи държаха протестиращите в "зони за свободно изразяване", далече от входа на сградата.

В Детройт десетки поддръжници на Тръмп се върнаха днес на улиците край градския конгресен център, където изборни служители броят бюлетините. "Спрете кражбата", викаха те.

Властите във Филаделфия ще броят 40 000 бюлетини няколко дни

Някои носеха плакати, на които пишеше "Да направим изборите отново честни" и "Обичаме Тръмп". Полицията образува кордон край улиците, водещи до изборния център, и внимателно наблюдаваше протеста.

Според Ройтерс, край преброителния център в Детройт са се събрали няколкостотин симпатизанти на Тръмп, които скандирали "Победихме!". Някои от тях видимо носели оръжие.

За разлика от поддръжниците на Тръмп, тези на Джо Байдън танцуваха днес на улицата пред центъра за броене на бюлетини във Филаделфия, щата Пенсилвания. Градът е крепост на демократите и именно оттам дойдоха най-голям брой гласове, които помогнаха на Байдън да излезе начело президентската надпревара в щата, който има ключово значение за изхода от битката за Белия дом.

Преброяването в САЩ още се точи, в Невада 16% от бюлетините не са пипнати (ВИДЕО)

В същото време АП съобщи, че двама души, въоръжени с пистолети, са били задържани край градския конгресен център, където се броят гласовете от района, които могат да решат съдбата на президентските избори.

Двамата мъже, на възраст 42 и 61 г., са пристигнали от Вирджиния Бийч в щата Вирджиния и не са имали разрешение да носят оръжия в щата Пенсилвания. Те били арестувани по сигнал на ФБР от Вирджиния, разкриващ плановете им на полицията във Филаделфия. На мощната им кола - джип "Хамър", имало стикер на крайнодясната конспиративна теория "Кю Анън".

Тръмп готви нови съдебни искове в Аризона и Невада

Доналд Тръмп се зарече да продължи юридическата битка, докато съперникът му Джо Байдън се приближава все повече до победата и се очаква тази нощ да направи телевизионно изявление в най-гледаното време.

Ще продължим този процес със всички законови средства, за да гарантираме доверието на американския народ в нашето правителство. Никога няма да престана да се боря за вас и нашата страна, заяви президентът пред Белия дом.

Тръмп: Няма да позволим на корупцията да открадне такива важни избори

Сенаторът републиканец Мит Ромни разкритикува Тръмп, който без доказателства повтаря, че президентските избори са белязани от измами. Той каза, че изказванията на президента саботират институциите и подклаждат напрежението, предаде Франс прес.

"Президентът е в правото си, когато настоява за повторно преброяване на гласовете и призовава за разследване на предполагаемите нередности там, където има доказателства, но погрешно твърди, че изборите са подправени, изопачени и откраднати.

Съветници на Тръмп смятат, че той е загубил изборите

Подобни твърдения вредят на каузата на свободата тук и по света, отслабват институциите, които стоят в ядрото на Републиката, и безразсъдно разпалват разрушителни и опасни страсти"
, написа Ромни в Туитър.
БТА