/ БТА
Протести имаше днес по улиците в цяла Италия срещу ограничителните мерки на правителството за овладяване на епидемията от коронавирус, предаде ДПА.

Около 4000 души се събраха днес при Арката на мира в северния град Милано. Американският адвокат Робърт Кенеди младши, племенник на бившия президент на САЩ Джон Кенеди, който е известен като противник на ваксинациите, беше оратор на събитието.

Демонстрантите отхвърлят т. нар. зелен пропуск, удостоверяващ сложена ваксина, прекаран ковид или отрицателен тест. Някои от протестиращите въобще не приемат ваксинирането.

По време на проявата бяха спазвани строги правила. През седмицата вътрешното министерство нареди демонстрантите да стоят на едно място, а ако множеството започне да се движи, да следват предварително определен маршрут.

При предишни протести митингите преминаваха в шествия, които обхождаха исторически центрове на градовете и нарушаваха работата на бизнеса. В някои случаи имаше и сблъсъци с полицията.

В столицата Рим около 400 души се събраха при голямата древна арена от времето на етруските Циркус максимус, съобщиха властите. Не сме революционери, искаме да запазим правата си, каза една от протестиращите, предаде ТАСС. Демонстрантите носеха национални знамена и бели балони.

В северния град Торино много хора дефилираха през града, скандирайки "Свобода!" и "Хора като нас никога не се отказват".

Аналогични прояви се провеждат също Триест, Неапол и други градове.
БТА