/ iStock/Getty Images
Стотици протестиращи срещу закон за ваксинацията блокираха движението в центъра на Братислава, предаде Ройтерс.

Законът, одобрен от парламента в неделя и подписан от президентката Зузана Чапутова в понеделник, улеснява достъпа до публични места и обществени събития за лицата, поставили си ваксини срещу COVID-19. Тези, които не са били ваксинирани, трябва да си правят тестове за коронавирус.

С това Словакия се присъедини към нарастващия брой страни, в които за достъп до обекти като кина, ресторанти и други закрити пространства ще се изискват ваксина или негативен тест за ковид.

Малки групи протестиращи започнаха да се събират на площад пред резиденцията на Чапутова още сутринта, като в течение на деня броят им нарастваше. Протестът премина без насилие, но възпрепятства уличното движение. Полицията обаче не взе мерки за разпръсване на събралите се.

Подобен протест се състоя в петък и пред словашкия парламент. Тогава силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу хората, които блокираха входа на учреждението и замерваха сградата с яйца.

Към днешна дата 35,7 на сто от словаците са напълно ваксинирани, става ясно от данни на университета "Джонс Хопкинс". Това е едно от най-ниските равнища на глава от населението в ЕС.
БТА