/ БГНЕС, архив
Федерални прокурори в Ню Йорк разследвали връзките на личния адвокат на Доналд Тръмп - Руди Джулиани, с украински енергийни проекти и дали той е нарушил федералното законодателство, касаещо лобирането, предаде Ройтерс, като се позова на информация на в. "Уолстрийт джърнъл". Засега нито Джулиани, нито негови адвокати са коментирали информацията.

Поредна стенограма: Нищо за Байдън, Тръмп се хвали как водил „Мис Вселена“ в Украйна

Изданието твърди, като се позовава на запознати източници, че двама съдружници на Джулиани - Лев Парнас и Игор Фруман, са обсъждали с украински представители възможното участие на създадената от тях нова компания и планове за тръбопровод от Полша до Украйна за доставка на американски природен газ. Проектът имал подкрепата на Белия дом, казват запознатите източници. Парнас и Фруман също така са казали на украинските представители, че Джулиани им е партньор в начинанието с тръбопровода - проект на тяхната компания Глоубал енърджи пръдюсър.

13,8 млн. души са гледали изслушванията по разследването за импийчмънт на Тръмп​​​​​​​

Днес Джулиани в интервю за изданието отрече да има роля в енергийната компания и плана за тръбопровод и каза, че не разполага със сведения, че прокурори проверяват случая. "Нямам никакъв личен интерес в никакъв бизнес в Украйна", подчерта той.

Парнас и Фруман бяха задържани в САЩ и прокуратурата на южния съдебен окръг на Ню Йорк им предяви обвинения в нарушаване на законите за лобистката дейност, припомня ТАСС. За двамата се подозира, че са искали да постигнат оставката на американския посланик Мари Йованович от посланическия пост в Киев в интерес на неназован украински функционер.
БТА