/ БГНЕС
Регистрацията на камиона, в който откриха 39 трупа във Великобритания, е била осъществена чрез пълномощник. Това обясни пред "Дейли мейл" български бизнесмен - Иван Желязков, който придвижил процедурата.

Той твърди, че задържаните бивши собственици на превозното средство са "100% невинни".

МВнР: Камионът с 39 тела във Великобритания е с българска регистрация

"Те не са престъпници. Познавам ги от няколко години, знам, че имат три деца, които много обичат. Добри хора са", продължава той.

"Томас има сърдечни проблеми от няколко години и затова трябваше да впише и жена си във фирмата. Затова и тя присъства в регистрите", обяснява още Желязков.

Борисов за камиона ковчег: От 2017 г. не е бил на територията на България

"Осъществих регистрацията на камиона чрез пълномощник. Когато говорих с тях, те бяха изненадани, че медиите проявяват интерес към тях, тъй като те нямат нищо общо с камиона, откакто е продаден", казва българинът, цитиран от "24 часа".

Джоана Махер и шефът на транспортната фирма Томас Махер бяха задържани по подозрение за трафик на хора и непредумишлено убийство. Двойката, която остава в ареста, заяви, че са продали камиона през октомври 2018 г. и са се предали доброволно в полицията.

Когато съсед вижда полицията около дома им, казва, че е шокиран, защото познава семейството много добре, а Томас обожава автомобилите си.

Шофьорът на камиона ковчег се яви пред британски съд

Камионът Scania е регистриран във Варна през 2018 г. Пристанището в града се използвало от ирландски групи за трафик на цигари и гориво, твърди "Дейли мейл".

От думите на Джоана Махер става ясно, че тя и съпругът й са продали камиона на компания в окръг Монаган, близо до дома на 25-годишния шофьор Мо Робинсън, който беше арестуван по подозрение за убийство миналата сряда и остава в ареста.

В момента превозното средство се смята за собственост на фирма, базирана в Дъблин, но регистрирана в Северна Ирландия. Източник на "Дейли мейл" твърди, че няма данни компаниите да са били наясно, че в камиона има хора.

Въпреки че първоначално бе съобщено, че всички загинали са китайски граждани, 6 виетнамски семейства се тревожат, че техни близки са сред жертвите.

Според роднините на 26-годишната Фам Тра Май тя е една от замръзнали 8 жени в хладилното ремарке, тъй като майка й получи ужасяващ есемес от нея.