Русия разполага понастоящем с 5977 ядрени бойни глави, а Съединените щати - с 5428
Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ) прогнозира, че ядрените арсенали по света скоро ще нарастнат предвид сегашното напрежение, предаде ДПА.

Въпреки известното намаляване на общия брой на ядрените бойни глави в света предполагаемо до 12 705, анализаторите от СИПРИ изтъкват в своя годишен доклад, публикуван днес, че този брой ще започне отново да се увеличава през идното десетилетие.

"Има ясни индикации, че съкращаването на ядрените арсенали по света, която бе характерна за периода след края на Студената война, вече е приключило", заяви експертът от СИПРИ Ханс Кристенсен.

Пентагонът: Украйна не е произвеждала биологични, ядрени или химически оръжия

"Ако ядрените държави не предприемат незабавни и конкретни действия за разоръжаване, световния ядрен арсенал може скоро да започне да нараства за първи път от Студената война", изтъква Мат Корда, друг представител на института.

Съгласно доклада на СИПРИ Русия разполага понастоящем с 5977 ядрени бойни глави, а Съединените щати - с 5428. Заедно двете страни разполагат с около 90 процента от ядрените бойни глави в света.

В доклада се казва още, че всички останали ядрени държави (в доклада на СИПРИ са изброени Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея) наскоро са разработили или разположили нови оръжейни системи или поне са обявили това, отбелязва ДПА.
 
БТА