Продължава борбата срещу терористите в Мумбай
Продължава борбата срещу терористите в Мумбай / снимка: БГНЕС

Индийски командоси вече контролират луксозния хотел "Оберой" в Мумбай, съобщиха световните агенции, цитирайки Джей Кей Дът, началник на индийската елитна Национална гвардия за сигурност. Хотелът беше нападнат от ислямисти на 26 ноември вечерта. Тази сутрин от него бяха освободени 93 души, сред които 35 французи, членове на екипаж на "Луфтханза", двама гърци, петима италианци. При операцията на командосите са били освободени още двама италианци, укривали се в хотела и петима китайски граждани. В хотел "Оберой" ислямистите бяха задържали в плен общо 200 души, припомня агенциите.

Началникът на полицията на Мумбай Хасан Гафур уточни, че след операцията в хотела са намерени труповете на 24 души. Засега не се уточнява колко са на терористите и дали сред трупове има и клиенти на хотела или хора от персонала, предаде ДПА. Сега командоси претърсват хотела стая по стая, за да проверят дали няма укриващи се все още гости на "Оберой" и дали нападателите са оставили гранати.

Хотелът е част от комплекс от два хотела "Оберой" - "Трайдънт". В хотел "Трайдънт" обстановката беше нормализирана по-рано днес, заяви посланикът на Франция в Индия Жером Бонафон, цитиран от БТА.

В третия атакуван от ислямистите хотел "Тадж Махал" все още се укрива един ислямист, за когото се предполага, че държи в плен мъж и жена. По-рано тази сутрин в продължение на 10 минути в хотела се чуваше ожесточена стрелба.

Командоси са открили между 12 и 15 трупа в една от хотелските стаи на "Тадж Махал". Сред вещите им са намерени и карти за самоличност от остров Мавриций. Общо в целия хотел са намерени 50 трупа, допълва Ройтерс.

При нападенията на 10 посещавани главно от туристи и заможни индийци
Продължава борбата срещу терористите в Мумбай
netinfo
обекта в Мумбай по последни данни са загинали 130 души, около 300 са ранени. Сред загиналите има 7 чужденци - британец, двама австралийци, канадец, японец и италианец, припомня Франс прес.

Франция изпрати самолет в Мумбай да евакуира европейците, които са се оказали заложници на ислямистите в нападнатите обекти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Френското външно министерство уточни, че Испания и Германия са помолили Париж със самолета да бъдат евакуирани и техни граждани.

Същевременно не е известна все още съдбата на равина Гавраил Холцберг и съпругата му Ривки, които ръководят еврейския център в Мумбай, атакуван от нападателите. Според посланика на Израел в Индия шестима израелски граждани най-вероятно се намират в обсадения еврейски център, предаде Ройтерс.

Вече второ денонощие сградата на еврейския център е обсадена от подразделения на специални армейски части. От сутринта в елитния квартал на Мумбай, където е центърът, се чуват експлозии и стрелба, съобщава Асошиейтед прес. Рано днес командоси предприеха операция срещу сградата след като се спуснаха от хеликоптери.

Президентът на Пакистан Асиф Али Зардари е осъдил в телефонен разговор с индийския премиер Манмохан Сингх серията от нападения в Мумбай, отнели живота на най-малко 130 души, предаде Ройтерс

В телефонния разговор Зардари е казал на Сингх, че отговорни за нападенията са хора, които не са част от пакистанската държава и които са искали да влошат отношенията между Индия и Пакистан, но които едва ли ще успеят да постигнат искания резултат.

Продължава борбата срещу терористите в Мумбай
netinfo
Атентатите осъди в телефонен разговор със Сингх и премиерът на Пакистан Юсуф Реза Джилани, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Джилани е припомнил, че Пакистан също често е мишена на ислямистки атентати, които за 16 месеца са отнели живота на 1500 души. Джилани е допълнил, че Пакистан, също като Индия, е принуден да се изправи срещу ислямистите. Той за пореден път е повторил, че Пакистан е готов да помага на Индия в общата им борба с екстремистите и ислямистите.

По-рано днес индийският външен министър Пранаб Мукерджи каза, че елементи в Пакистан са отговорни за вълната от координирани нападения във финансовата столица на Индия.

По повод на тези обвинения пакистанският министър на външните работи Махдум Шах Мехмуд Куреши призова индийския си колега да не намесва в тази тема традиционните политически различия между Пакистан и Индия, предаде Ройтерс. Куреши припомни, че Делхи и Исламабад имат общ враг и трябва да обединят силите си срещу него.