Мумбай
Мумбай / netinfo

Мумба̀й, до 1995 година известен като Бомбай, е град в Западна Индия, център на щат Махаращра. Разположен е на остров Салсет в непосредствена близост до континента в Арабско море. С население от 19 567 321 милиона души той е най-големият град в Южна Азия.

Името Бомбай е изкривена форма на португалското наименование Bom Bahia („Добър залив“). През 1995 градът е официално преименуван на Мумбай в хода на кампания за премахване на европейските наименования на градове в Индия. Новото име е изведено от името на индуистката богиня Мумбадеви и „аай“, „майка“ на маратхи.

Мумбай е най-голямото пристанище в Западна Индия и обработва повече от половината от пътническия трафик в страната. Той е и финансовият център на Индия, като в града са седалищата на централната банка, най-големите фондови борси и много от големите индийски компании.

Поради относително високия жизнен стандарт, Мумбай е притегателен център за имигранти от Индия и съседните страни. В града се намира и Боливуд, център на киноиндустрията на хинди, както и Боривари, един от малкото национални паркове в света, разположен в град.

Източник "Уикипедия"