Проди получи вот на доверие, поискан заради бюджета
Проди получи вот на доверие, поискан заради бюджета / снимкa: БГНЕС

Италианската ляво-центристка управляваща коалиция спечели вота на доверие, поискан от премиера Романо Проди, за да бъдат одобрени промени в пенсионната система и пазара на труда, свързани с бюджета за догодина, предаде Асошиейтед прес.

В долната камара на парламента Проди получи 326 гласа "за" срещу 238 "против". Ако не беше спечелил вота, правителството му щеше да бъде принудено да подаде оставка. Коалицията обаче разполага с достатъчно мнозинство в Камарата на депутатите.

Вотът на доверие бе поискан от премиера и за да се сложи край на вътрешните борби в разнородната от политическа гледна точка коалиция, отбелязва Асошиейтед прес. С одобрената от парламента мярка пенсионната възраст за повечето италианци се вдига от догодина от 57 на 58 години. Имаше вариант от януари възрастта за пенсиониране да стане 60 години.

В Сената, където италианският премиер има крехко мнозинство, бе одобрен пакет от мерки, чрез които ще бъдат отделени повече средства за развитие на железопътната мрежа и на метрото в три големи града на Италия. Въпреки удържаните победи идния месец на Проди му предстои важното гласуване в Сената за окончателно одобряване на бюджета за 2008 година.