Привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп започнаха да се събират днес в столицата Вашингтон, за да изразят подкрепа за необоснованите му обвинения за изборни измами, предаде Ройтерс.

Това става успоредно с предприети от Тръмп съдебни оспорвания, които имат малки шансове да отнемат победата на избрания за президент Джо Байдън, посочва Ройтерс.

Тръмп няма особен напредък в съдебните дела и вчера за пръв път в думите му започна да се усеща колебание за перспективите му. Той каза пред журналисти, че "времето ще покаже" кой ще е в Белия дом от 20 януари нататък.

Откакто на 7 ноември бяха обявени прогнозите, че Байдън печели, в страната вече се проведоха протести в подкрепа на Тръмп, но не бяха многолюдни и преминаха без инциденти.

Тръмп ще освободи президентския пост при законна победа на Байдън

В демонстрациите във Вашингтон и други градове ще участват различни привърженици на президента, сред които крайнодесни личности, членове на милицията "Оут кийпърс" ("Пазители на клетвата") и групировката "Прауд бойс".

Тази сутрин кортежът на Тръмп премина покрай демонстранти в центъра на Вашингтон по пътя му към голф клуб в Стърлинг, Вирджиния.

Демонстрантите развяваха знамена и скандираха "САЩ" и "Още четири години!". В същото време, демонстранти срещу Тръмп носеха плакати с надпис "Ние гласувахме, ти си уволнен".

Организаторите са дали различни имена на митингите. Те включват "Поход на милион души, за "Да направим Америка отново велика", "Поход в подкрепа на Тръмп", "Спрете кражбата".

Леви групи планират контрадемонстрации във Вашингтон и други американски градове.