Принц Уилям с йорданския престолонаследник Хусейн бин Абдула
Принц Уилям с йорданския престолонаследник Хусейн бин Абдула / Gulliver/Getty Images
Британският принц Уилям се срещна с група сирийски бежанци, докато посещаваше йордански археологически обект в Джераш, предаде ДПА.
 
Заедно с йорданския престолонаследник Хусейн бин Абдула Уилям разгледа древноримския град, разположен на около 48 километра северно от столицата Аман.

36-годишният Уилям и 4-годишната Кейт Мидълтън в Джераш (СНИМКИ)
 
Принцът се срещна с група йордански и сирийски деца бежанци, които посещават един от центровете "Макани", работещ по финансирана от УНИЦЕФ програма за образователни услуги и психо-социална подкрепа.
Събрани в Римския театър на Джераш, няколко деца представиха традиционни йордански песни, а други показаха рисунките си.
 
Уилям разговаря също със сирийски бежанки, включително с майки на децата, които участваха в проявата.
"Те говореха за услугите, които получават в "Макани", от какво имат нужда в техните общности и пред какви предизвикателства се изправят", каза Ети Хигинс, заместник-представител на УНИЦЕФ в Йордания.

Принц Уилям пристигна в Йордания (СНИМКИ)
 
Говорейки за проблемите си, те казаха, че не знаят кога ще се върнат по домовете си и какви ще са икономическите условия, каза Хигинс.
Официално Йордания приютява около 650 000 бежанци от Сирия, но според оценки, включващи нерегистрираните бежанци, показват, че общият им брой може да е около 1,2 милиона.
Това е първата официална визита на принц Уилям в палестинските територии на член на британското кралско семейство от името на британското правителството. Предвижда се той да се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас.
БТА