Италиански прокурори приключиха разследването във връзка с рухването на мост в Генуа през 2018 г., при което загинаха 43 души, предадоха световните агенции.

Подготвят се евентуални обвинения срещу 69 бивши служители на компанията Атлантия и на правителствени административни структури, които са били пряко запознати с въпроса.

Откриха новия мост в Генуа, построен на мястото на срутилия се „Моранди“ (ВИДЕО)

Мостът в Генуа, за чиято поддръжка отговаря магистралното звено на холдинга Атлантия - Аутостраде пер л'Италия, рухна на 14 август преди три години. Трагедията насочи вниманието върху плачевното състояние на инфраструктурата на Италия.

Прокурори в хода на разследването провериха твърденията, че ръководни кадри на Аутостраде пер л'Италия и както и друга компания за мониторинг на рисковете, произтичащи от състоянието на пътищата - СПЕА, не са си свършили подобаващо работата относно състоянието на магистралния мост, а представители на министерството на транспорта пък не са извършили надзор за това дали е извършена необходимата поддръжка на съоръжението.

Италиански холдинг, чийто филиал поддържал срутения мост в Генуа, е пред фалит

Съгласно италианското законодателство след приключване на разследване заподозрените имат три седмици да реагират. След това прокурорите могат да поискат от съда разрешение за повдигане на обвинения или да препоръчат да няма дело по случая.
БТА