/ БГНЕС
Президентът Радев ще поднесе венец на Мемориала на мъчениците в Бейрут
101267
Президентът Радев ще поднесе венец на Мемориала на мъчениците в Бейрут
  • Президентът Радев ще поднесе венец на Мемориала на мъчениците в Бейрут
Венец на Мемориала на мъчениците, където ливанската общественост почита своите герои от борбите за независимост, ще поднесе в сряда българският президент Румен Радев в Бейрут, във втория ден от посещението си в Ливен. Снощи той се срещна с българи живеещи и работещи в Ливан, както и с ливански граждани учили в България.

Какво обсъдиха Румен Радев и ливанският президент? (СНИМКИ)
 
Над 400 лекари и над 150 инженери, учили в България, работят днес в Ливан. Не са забравили езика ни и продължават да наричат страната ни втора родина, в която искат да могат да се връщат по-лесно. Една от пречките е липсата на пряка авиолиния.
 
По информация на Ливан, регистрираните български граждани в страната са 168. По неофициална информация, тук пребивават между 300 и 400 българи, повечето от които са съпруги на ливански граждани и децата им. В началото на 2011 година в Бейрут е открито българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“, в което се изучава предимно български език от деца от смесени бракове. Неговата дейност неколкократно е прекъсвана до 2018, когато е създадено българско неделно училище „Иван Вазов“ по национална програма Роден език и култура зад граница. В училището се обучават 25 деца.
 
От началото на учебната година българското неделно училище „Иван Вазов“ постепенно е добило известност сред българската общност в Ливан, като към изучаването на български език проявяват интерес и ливански граждани.

Президентът Радев заминава за посещения в Ливан и в Катар
 
Президентът Радев ще отпътува по-късно днес към Катар, където ще направи официално посещение по покана на Шейх Тамим бин Хамад бин Ал-Тани.

Чуйте повече по темата в прикачения звуков файл.