Касъм-Жомарт Токаев
Касъм-Жомарт Токаев / БТА
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев напусна управляващата партия "Аманат" и предаде председателското място на свой съюзник, съобщи Ройтерс.

Това действие е в контекста на плана му да направи по-конкурентен политическия пейзаж в богатата на петрол централноазиатска държава, посочва агенцията.

Партия "Аманат", известна преди като "Нур Отан" ("Светло отечество"), доминира в парламента на бившата съветска република и местните съвети, но Токаев заяви, че иска да се появят повече политически субекти и действа за облекчаване на изискванията за регистрация на нови партии.

Избран за президент през 2019 г., Токаев затвърди позицията си тази година, след като отстрани от ключови постове своя предшественик и бивш покровител Нурсултан Назарбаев.
След това той обяви планове за широк спектър от реформи, включително в конституцията.

Откриха тайни дворци на бившия казахстански президент и дъщерите му


Днес делегатите на конгреса на "Аманат" гласуваха в подкрепа на Ерлан Кошанов, номиниран от Токаев за председател на долната камара на парламента, който преди това е бил и началник на канцеларията на президента.

В Казахстан миналата година бяха произведени избори за долната камара на парламента. Следващите са насрочени през 2026 г., но свикването на предсрочни избори в страната не е нещо необичайно и насрочването на такива след конституционни и изборни реформи може да помогне на Токаев да преформатира състава на парламента.
БТА