Президентът на Филипините няма да бъде имунизиран пред медиите
Президентът на Филипините няма да бъде имунизиран пред медиите / iStock/Getty Images
Филипинският президент Родриго Дутерте желае да бъде имунизиран срещу COVID-19 в задните части и поради тази причина ваксинацията не трябва да бъде публична, предава ДПА.

"Нека да уважим това негово решение, заяви здравният министър Франсиско Дуке. Неговият избор може да бъде оприличен с този на британската монархия. И английската кралица не пожела да бъде ваксинирана публично!"

"Въпросът е друг, продължи Дуке. Дали ще има ефект при ваксинация в бута или препаратът въобще няма да действа".

Критиците на Дутерте изтъкнаха, че неговото предпочитания за по-интимна имунизация са свързани с обстоятелството, че той си търси извинение, за да не покаже публично каква ваксина е избрал. В обществото витаят притеснения относно безопасността на препаратите, закупени от правителството.

Съществуват и спекулации, че президентът вече се е имунизирал с китайската ваксина, което беше опровергано от неговия говорител.

За да покаже ефикасността на ваксините, правителственият служител, натоварен с покупката им, Карлито Галвес, пожела публично да му бъде поставена дозата. Правителствените планове са ваксинационната кампания да стартира в страната през м. февруари.

Сключени са договори за ваксините на АстраЗенека, на "Синовак" и "Нововакс", които трябва да получат разрешение за употреба в спешен порядък във Филипините.

Източник: БТА