/ Guliver/Getty Images
Президентите на САЩ и Китай, Доналд Тръмп и Си Цзинпин, се обявиха за сътрудничество в борбата с новия коронавирус, предадоха световните агенции след телефонен разговор между двамата лидери.

Вашингтон и Пекин "работят заедно в тясно сътрудничество", написа в Туитър Тръмп. Американският президент обяви, че е имал "много добър разговор" с китайския си колега и изрази "голямо уважение" към Китай, който, по думите му, е научил много неща за новия коронавирус.
Доскоро Тръмп изрично наричаше коронавируса "китайския вирус" - определение, което разгневи Пекин - а вчера каза, че реалните числа за разпространението на вируса в Китай не са известни, отбелязва ДПА.

Агенцията припомня, че по официални данни Съединените щати вече са на първо място в света по брой заразени с вируса. Вчера те изпревариха Китай и Италия, като случаите в САЩ надхвърлиха 83 000. Заразените в Китай са повече от 81 000, а в Италия - над 80 000.

САЩ е на първо място в света по броя на заразени с COVID-19

Китайският президент от своя страна призова американския си колега страните им "да се обединят срещу епидемията". Китай е готов да продължи да споделя информацията, с която разполага, и своя опит със Съединените щати, подчерта Си Цзинпин пред китайската държавна телевизия.

Франс прес определя телефонния разговор като ясен сигнал за помирение между Пекин и Вашингтон след словесните им престрелки по темата за коронавируса през последните седмици. Тръмп редовно обвиняваше китайските власти, че твърде късно са съобщили колко сериозно е положението, а те на свой ред му отговаряха, че "бяга от отговорност".
БТА