Превантивен арест на стотици демонстриращи в Париж
Превантивен арест на стотици демонстриращи в Париж / БГНЕС

Френската полиция превантивно арестува 100 души по време на поредна демонстрация в Париж срещу плануваните от правителството реформи в трудовия кодекс на страната, съобщи АФП.

Това щеше да е вторият голям протест, воден от местните профсъюзи, от началото на Европейското първенство по футбол в страната. Миналата седмица, отново в Париж, се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи.

Благодарение на съгласуване между властите и организаторите на демонстрациите, те се състоят в дни, в които няма футболни срещи в столицата и полицията не е извънредно ангажирана с възможни терористични заплахи.

Стотици хиляди във Франция на протест срещу реформа на трудовия пазар

Днешният 1,6-километров регламентиран марш ще започне на площада пред Бастилията, където вече са ситуирани стотици екипирани полицаи, и ще продължи до бреговете на р. Сена. Повечето от превантивно задържаните са носили предмети, които можели да бъдат използвани, за да се замерят органите на реда, заявиха от френската полиция.

Превантивен арест на стотици демонстриращи в Париж
netinfo

Превантивен арест на стотици демонстриращи в Париж
netinfo

По-рано днес френският президент Франсоа Оланд повтори намерението си социалистическото му правителство да въведе противоречивите реформи, които според хора в самата му партия съвсем не са социалистически.

Мерките улесняват наемането и уволняването на хора и според различните протестни движения са изцяло в полза на бизнеса и лишават от права трудещите се. Консервативната опозиция от своя страна смята реформите за недостатъчно „гъвкави”, за да насърчат повече заетост и да улеснят предприемачите.

Френският кабинет не може да събере достатъчна подкрепа за реформите в парламента, като сред противниците им са депутати от самата управляваща Социалистическа партия. Така правителството се принуди да въведе текстовете в законодателството с извънреден президентски указ на Оланд, заобикаляйки гласуването в парламента.

Според профсъюзите мерките ще доведат до срив в работническите права, а някои студентски и ученически организации виждат провал в създаването на „истински” работни места за младите.

Превантивен арест на стотици демонстриращи в Париж
netinfo

Реформите обаче провокираха активизацията на далеч по-дълбоки леви политически движения в страната, включително такива с анархисти и антиинституционален характер. За разлика от профсъюзите, те не само оспорват легитимността на промените в трудовия кодекс, разглеждани като покровителство за бизнеса, а критикуват цялостния характер на политическия процес и обществения договор заради върховенството на неолибералните икономически доктрини в тях.

Превантивен арест на стотици демонстриращи в Париж
netinfo

Израз на тези настроения станаха нощните протести „Nuit Debout”, при които от края на март насам се окупират централни площади в големи градове. Предишната протестна демонстрация на 14 юни доведе до раняването на 26 полицаи, двама от които влязоха в болница. Органите на реда бяха нападнати от маскирани протестиращи.

Сред демонстрантите по първоначални информации имаше шестима ранени.

Нови сблъсъци между протестиращи и полиция в Париж (ВИДЕО)

„Ще въведем реформите, защото е важно не само бизнесът да може да наема повече хора, но да бъде увеличено и обучението на кадри”, заяви Оланд преди демонстрацията в Париж.

Според проучвания двама от всеки трима французи не са съгласни с промените в трудовия кодекс, които сега трябва да бъдат одобрени от горната законодателна камара - Сената.

Протестите продължават от март и доведоха до редица мащабни демонстрации, както и до ефективни стачки в петролни рафинерии, железниците и авиокомпаниите.

Източник: БГНЕС