/ iStock/Getty Images
Полицията в тексаският град Галвестън се извини, след като снимка на лошо отношение към арестуван чернокож предизвика вълна от реакции в интернет, пише Би Би Си.

Снимката показва двама бели полицаи на коне, които водят след себе си вързан с въже чернокож мъж.
Директорът на полицията в Галвестън каза, че такава техника за задържане "е приемлива в определени случаи, но двамата служители са показали лоша преценка."

"Те не бяха злонамерени, а нашето управление вече промени правилата, за да не се използва такава техника на арест.", каза директор Върнан Хейл.

Тръмп призовава за смъртно наказание за масови убийства и престъпления от омраза

Според обяснението на полицията, двамата техни служители, на име П. Брош и А. Смит арестували чернокожия Доналд Нийли за влизане в частен имот без позволение. Те му сложили белезници, вързали въже за тях, яхнали конете си и го повели зад единия от тях.

Американски актьор платил да го пребият „по расистки и хомофобски подбуди“

Директор Хейл се извини на Нийли за "ненужното излагане" и каза, че полицаите е трябвало да изчакат идването на превоз, а не да водят заподозрения вързан.
Местен активист се възмути от поведението на служителите.

"Ако това беше бял мъж, никога нямаше да се отнесат с него така.", каза Лион Филипс от местния клон на организацията Коалиция за справедливост.
Той каза, че ще подаде иск за административно разследване на действията на полицията.
БГНЕС