/ iStock/Getty Images
Премиерът на Косово Албин Курти заяви по повод пристигането на първата пратка ваксини против коронавируса на шведско-британския производител AstraZeneca, че става въпрос за мълък контингент, но той буди голяма надежда за начало на спасяването на живота на хората, съобщава вестник "Данас".

"Пратката е от световната програма Ковакс и е осигурена от УНИЦЕФ", каза Курти. Сега е време за действие, досега имаме хиляди заразени и стотици мъртви, изгубихме 16 лекари и осем медицински сестри. В страна като нашата тези числа напомнят за времето на войната, заяви Курти.

Косово получи първите си дози ваксина срещу COVID-19

Той изтъкна, че правителството на Косово ще работи денонощно за осигуряване на по-големи количества ваксини. Министърът на здравеопазването на Косово Арбен Вития заяви, че пристигането на ваксините е дългоочакван момент и представлява нова фаза в борбата с този вирус.

Институтът за обществено здраве и министерството на здравеопазването на Косово съобщиха, че според програмата за ваксинация предимство ще имат здравните работници, лицата над 65 години и хронично болните.
БТА