Премиерът на Естония подаде оставка заради корупционен скандал
Премиерът на Естония подаде оставка заради корупционен скандал / Gulliver/Getty Images
Премиерът на Естония Юри Ратас обяви, че подава оставка на фона на корупционен скандал с отпускане на държавен кредит за строителен проект на фирмата "Порто Франко". Ратас съобщи днес за оставката си пред журналисти и във Фейсбук, предаде ТАСС.

Във връзка с обвиненията в корупция срещу неговата Центристка партия премиерът заяви, че иска да поеме политическа отговорност и да даде възможност да се изяснят твърденията, съобщи ДПА.

"В политиката за решаване на трудни ситуации се налага да се прави много труден избор", написа той във Фейсбук. "В създалата се ситуация, ръководейки се от своите ценности, взех решение да подам оставка от поста министър-председател.

Това решение беше взето след консултации с ръководството и с парламентарната група на Центристката партия, а също така с най-близките ми колеги. Различни решения изглеждаха възможни, но само едно от тях е правилно", каза Ратас.

Премиерът добави, че изявлението му фактически слага край на сегашната управляваща коалиция, включваща също така Консервативната народна партия и партия "Отечество". Центристката партия разглежда възможността да действа в естонската политика "както в опозиция, така и в коалиция", каза той.

Генералният секретар на Центристката партия Михаил Корб заяви вчера, че ще напусне поста си заради скандала, но не се смята за виновен.

Съдебните власти в страната са започнали разследване по случая. Вчера бяха задържани четирима души. Заподозрени са генералният секретар на Центристката партия на Естония, съветник на финансовия министър и компания за недвижими имоти, дарител на партията. Главният прокурор Таави Перн обаче заяви, че няма причина да се предполага, че самият Ратас е знаел каквото и да било за случващото се.

Според прокуратурата Корб се е разбрал с бизнесмена Хилар Тедер предприемачът да дари на Центристката партия до 1 милион евро преди местните избори, насрочени за 17 октомври 2021 г. В замяна свързаната с Тедер компания "Порто Франко" е трябвало да получи от държавата кредит в размер на 39,3 милиона евро за свой проект.

Миналата година естонският кабинет одобри кредита и според естонски медии след това Хилар Тедер е направил няколко дарения в полза на Центристката партия общо за около 60 000 евро.

Естонският президент г-жа Керсти Калюлайд разполага с две седмици, за да номинира друг премиер, който после трябва да бъде одобрен от парламента, посочва Франс прес.

След оставката на Ратас Партията на реформите, "Отечество" и Социалдемократическата партия може да формират нова управляваща коалиция. Това заяви днес в ефира на телевизия Е Те Ве евродепутатката Яна Тоом от ръководството на Центристката партия.

Източник: БТА