За да се постигне споразумение за Шенген, всички участващи страни трябва да бъдат убедени. Това заяви белгийският премиер Александър де Кро на съвместна пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис, който е на посещение в Брюксел. Той направи коментара в отговор на въпрос за перспективите Румъния да се присъедини към пространството без граници до края на годината, когато Белгия поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Премиерът на Белгия поздрави Румъния за напредъка, свързан с досието за присъединяване към Шенген. Той коментира и опасенията на Австрия по темата. 

“Нека се изправим пред тях, да обясним ситуацията, да обясним напредъка до момента, да изслушаме какви притеснения имат австрийските официални лица и да видим какви решения можем да намерим. Ние, като ротационно председателство, през следващата година ще направим това, което белгийците умеят най-добре – ще намерим компромисно решение, ще съберем всички на масата за преговори и ще убедим всички участващи страни, че общата позиция е в полза на всички“, заяви Кро, цитиран от Аджерпрес. 

Рюте обяви при какви условия ще подкрепи присъединяването на България към Шенген

По-рано през деня, също от Брюксел, румънският президент Клаус Йоханис подчерта, че най-добрият вариант е Румъния и България да влязат заедно в Шенгенското пространство. Коментарът му идва часове, след като в интервю за Блумбърг румънският премиер Марчел Чолаку каза, че Букурещ може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенген.
Мартина Ганчева/БТА