"Днес не се очаква отговор от Австрия за приемането ни в Шенген", каза премиерът акад. Николай Денков преди визитата си във Виена. Той допълни, че основната цел на посещението е да се обясни на австрийското общество и на политиците в страната, че за австрийците е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. Това ще им даде по-добре защитени външни граници и по-малко мигранти, по-евтини храни, по-ниска инфлация и по-голяма енергийна сигурност в Европа, допълни премиерът.

"Това е процес, който изисква да се намерят решения на европейско ниво. Нека да припомним, че Шенген е европейска зона, която позволява свободно движение на хора и стоки, именно защото така е по-добре за европейските граждани. Изключването на България и Румъния от Шенген ощетява българските и румънските граждани, но той ощетява и гражданите на другите държави", посочи премиерът. 

Денков припомни, че на Европейския съвет през декември се очаква да бъдат отчетени всички гледни точки, включително нашата, когато се очаква да бъде взето и окончателното решение. 

"Австрийският бизнес е изключително добре представен в България. По неофициални данни е всъщност номер едно. Тези компании също страдат заради това, че има затруднения в движението на стоки", коментира още премиерът. 

"Въпросът с таксите беше поставен ясно, те ще бъдат търсени от "Газпром", а не от Сърбия, Унгария и която и да е друга държава", припомни премиерът. Денков съобщи, че е имал разговор по темата с други съседни държави, които са изразили подкрепа за българската позиция. Той подчерта, че не се очаква темата да бъде обсъждана в рамките на днешната визита. 

"Дори да бъде поставена, това не може да бъде централна тема", каза Денков. 

Той коментира и темата с мигрантите, като заяви, че в момента има изключителен напредък по защитата на границите. "Той се вижда по числата, които се представят всяка седмица от МВР и "Гранична полиция". Работим много добре с европейските партньори, както и турските служби от другата страна на границата. Никой не може да отрече, че България пази добре българо-турската граница, разбира се и българо-сръбската граница, където е по-малко напрежението. Хващаме и много мигранти вътре в страната, които очевидно преди това са минавали без особени проблеми", допълни Денков. 

"Истинският проблем е, че в Австрия има висок брой мигранти. Той действително е проблемен за страната. Нашата информация е, че от тези мигранти процентът, който идва от България, е изключително нисък. Нашите оценки са за около 2%. Убедено мога да твърдя, че не сме проблем за Австрия по отношение на мигрантите", каза още той. 

Министър-председателят е на посещение във Виена, където ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер.

Посещението идва в ключов за България момент преди поредното гласуване за присъеднияването на страната ни и Румъния в Шенген. Австрия, заедно с Нидерландия са против разширяването на Шенгенското пространство.

Денков и Нехамер ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, шефът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Премиерът акад. Николай Денков ще посети също австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група „Австрия-България, Румъния“ д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации.

В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

В сряда, 25 октомври, вътрешният министър Калин Стоянов и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов ще имат работна среща с министъра на вътрешните работи на Република Австрия Герхард Карнер. На нея ще бъде обсъдена актуалната ситуация с нелегалната миграция, охраната на външната граница на ЕС и двустранното полицейско сътрудничество.
 
Йоана Димитрова, Иван Лазаров/БТА, БГНЕС