Премиерката на Норвегия Ерна Сулберг се покая след неудобни разкрития, че тя и нейни роднини са нарушили правилата за борба с COVID-19 в страна, която отдава огромно значение на равенството на всички пред закона, предаде Франс прес.

По случай 60-ия си рожден ден в края на февруари Сулберг събрала семейството си в зимния курорт Йейлу, в нарушение на правилата и препоръките за ограничаване на социалните контакти за овладяване на епидемията, разкри общественото радио и телевизия Ен Ер Ка.

"Извинявам се, че аз и семейството ми нарушихме правилата за борба с ковид, това не трябваше никога да се случва. Разбира се, че трябваше да спазим всички препоръки, както моля вас да постъпвате", написа Ерна Сулберг във Facebook.

"Мисля най-вече за тези, които са били принудени да отменят някакви планове, които с радост са очаквали годишнина със съученици, празненство с приятели или нещо друго важно. Разбирам тези, които са ядосани и разочаровани заради това. Допуснах грешка и държа да се извиня", добави тя.

На 25 февруари 13 членове на семейството на Сулберг са вечеряли в ресторант - в нейно отсъствие, защото ѝ се е наложило да отиде в болница заради проблеми с очите - след като правилата ограничават до 10 разрешения брой участници в частно събиране на публично място. На следващия денЕрна Сулберг и роднините ѝ са нарушили препоръка, като са се събрали 14 души, тоест четирима повече от разрешеното, за дегустация на суши в нейния взет под наем апартамент.

Тези разкрития предизвикаха бурни реакции в социалните мрежи. "Ако МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА, със своите пълчища от съветници, не успява да разбере правилата, е НАПЪЛНО АБСУРДНО да се изисква от редовия гражданин да успее да го направи", възмути се потребител на Twitter.

Чуха се и призиви за оставка на Сулберг.

На 13 септември в Норвегия се произвеждат парламентарни избори.
БТА