Премахване на мъченията в US-затворите обеща Маккейн
Премахване на мъченията в US-затворите обеща Маккейн / снимка: БГНЕС

Да се съсредоточи върху националната сигурност и да упражни повече контрол върху разходите на администрацията обеща кандидатът за президентската номинация на Републиканската партия Джон Маккейн пред студентите от най-големия католически университет в щата Пенсилвания - Виланова. На въпрос какви разлики би откроил между своята платформа и тази на настоящия президент Джордж Буш сенаторът Маккейн заяви, че на първо място, той признава опасността от глобалното затопляне и за разлика от настоящата администрация, ще вземе всички необходими мерки за намаляване на вредните емисии и въвеждане на "зелени" технологии.

На второ място Джон Маккейн посочи, че ако той стане президент на САЩ, ще бъдат прекратени мъченията в американските затвори. Той обоснова това с необходимостта САЩ да покаже морално превъзходство над враговете си, с които е не само във

военен, но и в идеологически конфликт. Маккейн защити и своята теза, че не могат да се поставят кратки срокове за изтегляне на САЩ от Ирак. По въпроса за ядрените амбиции на Иран Джон Маккейн заяви, че САЩ и техните съюзници трябва да продължат да оказват силен дипломатически и финансов натиск срещу режима на президента Махмуд Ахмадинеджад. По отношение на външнополитическите партньори на САЩ Маккейн подчерта, че се надява на пълната подкрепа на страните от Европейския съюз, като даде за пример проамериканските настроения на френския президент Никола Саркози.