/ iStock/Getty Images
Германският здравен министър предлага имунизираните да ходят спокойно на фризьор или в магазините
Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан призова за по-големи свободи за хората, които са ваксинирани срещу COVID-19, след като третата вълна на заразата премине, предаде ДПА.

Пред в. "Билд ам Зонтаг" Шпан каза че тези хора могат да се радват на по-големи свободи, в това число да могат да ходят на фризьор или в магазините.

Според института за инфекциозни болести "Роберт Кох" хората с две дози от ваксините не трябва да влизат в карантина. Шпан каза, че това правило е важно за собствениците на магазини на дребно и за поетапното отваряне на икономиката на страната, базирано на тестовете за коронавируса.

Според здравния министър онези, които са получили и двете дози на ваксините, трябва да бъдат третирани като хора с негативен тест за коронавируса, което ще облекчи ежедневния живот насред пандемията.

Според "Роберт Кох" рискът от предаване на заразата от онези, които са получили две дози, е нисък. И може да бъде намален още повече при спазване на ограничения като самоизолация при поява на първи симптоми или носене на маски и спазване на физическа дистанция, смята Лотар Вилер, ръководителят на "Роберт Кох".

Здравният министър обаче подчерта, че първи приоритет сега е страната да се справи с третата вълна на пандемията.

В тази насока министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер призова за унифициране на правилата в цялата страна. Според него обществото иска подобна унификация както и вписването на правилата в закон.

Подобна позиция изрази и Маркус Зьодер, премиерът на Бавария. "Нужни са унифицирани правила вместо бъркотия от невъзможни правила в различните провинции", заяви той.