/ iStock/Getty Images
Жителите на страните членки на Европейския съюз, които са ваксинирани срещу коронавирус, могат да получат ваксинационни паспорти през май тази година. Това съобщи чешкият министър на външните работи Томаш Петържичек, цитиран от ТАСС.

"В Европейската комисия проектът за подобни паспорти ще бъде готов към 17 март, а използването им може да започне още през май", подчерта той пред журналисти.

ЕС отхвърли обвиненията във „ваксинен национализъм”

"Ваксинационните паспорти ще съдържат данни за датите, на които са се ваксинирали притежателите им, вида на ваксините, с които са имунизирани, а също така за тестовете за коронавирус. Тези документи ще бъдат дигитални", каза чешкият външен министър.

По думите му, ваксинационните паспорти ще може да се съхраняват, например, в смартфоните. Обработката на данните от специални устройства ще може да се извършва за няколко секунди от представители на инстанциите, които могат да изискат предявяването им.

"Необходимостта от ваксинационни паспорти за жителите на ЕС ще се увеличи особено преди сезона на летните почивки, тъй като притежателите им ще получат свобода на придвижване", подчерта чешкият външен министър.

Той отбеляза, че Израел вече е въвел система на дигитални "зелени паспорти" - аналог на разработваните от ЕС сертификати. 
БТА