/ БГНЕС
Правозащитници и екоактивисти от Камерун, Русия и Канада са сред носителите на тазгодишната "Награда за правилен начин на живот", често наричана "алтернативна Нобелова награда", предаде ДПА.

Март Ванду, камерунска активистка за права на жените и мир; руският природозащитник Владимир Сливяк; Фрида Хъдсън, активистка за правата на индианците в Канада; и индийската организация "Правна инициатива за горите и околната среда" са тазгодишните лауреати, обяви днес стокхолмската фондация, която връчва наградата.

"Тазгодишните лауреати на за правилен начин на живот са смели мобилизатори, които показват какво могат да постигнат движенията на хората", каза директорът на фондацията Уле фон Юкскюл.

Антинобелова награда за мир за учени, установили ползата от мъжката брада при бой

Според фондацията Ванду е първият представител на Камерун, получил наградата. През 1998 г. тя създава организацията "Местни действия за участие и самостоятелно развитие", чиято цел е да подкрепя момичетата чрез образование, психо-социална грижа и правна помощ.

Сливяк е основател на "Екозащита", една от най-важните екоорганизации в Русия и първата, започнала кампания срещу въгледобива, през 2013 г., за да подкрепи общности, страдащи от последствията от него.

Почина лауреат на Нобелова награда за химия

Жена вожд от западноканадското племе ветсуветен, Фрида Хъдсън се бори за защита на правата и земите на индианците, най-вече срещу строежа на газопровода "Костал Коустъл" (Coastal GasLink, "Крайбрежна газова връзка"), преминаващ през земята им.
БТА