/ iStock/Getty Images
Лауреатът на Нобелова награда за химия за 2010 г. Еичи Негиши е починал на 85 години, съобщи АФП, като цитира съобщение на университета Пърдю в САЩ, където химикът преподаваше.

Японецът Негиши бе удостоен с Нобелова награда заедно със сънародника си Акира Сузуки и американеца Ричард Хек за приноса им за откриване на ефикасни начини за свързване на въглеродни атоми, изграждащи сложни молекули, които подобряват всекидневния живот.

Откритията на тримата химици позволяват на учени по света да синтезират вещества, намиращи се в природата и които се използват в множество сфери - от лечение на онкологични заболявания до революционни продукти в електрониката.

Химикът Негиши е починал в Индианаполис миналата неделя и семейството му подготвя репатрирането на тленните му останки в Япония, съобщиха от университета.

Ученият сравнявал работата си с игра с "лего, което може да бъде сглобено и превърнато в неща с различна форма, размер или цвят". "Смъртта му ни натъжи, но сме му благодарни за откритията, които промениха света", каза президентът на университета Мич Даниълс. 
БТА