Тифозите на Лацио с интерес следят развитието на Романо, потомък на диктатора Бенито Мусолини
Тифозите на Лацио с интерес следят развитието на Романо, потомък на диктатора Бенито Мусолини / Gulliver/Getty Images
Ако в Италия има клуб, исторически свързан с крайната десница, това е Лацио. Поради което наличието на футболист с фамилия Мусолини едва ли може да се счита за поразително. Но тук не става дума за политика, нито за история, отбелязва в. „Марка“. А за съвпадение и лични заслуги – Романо Мусолини е правнук на „Дуче“.

Наскоро навършил пълнолетие, той има само една мечта – да пробие и да стане професионален футболист. Политика – нула, няма интерес. Стремежът му е да се наложи във втория отбор на римските „Орли“, в който е викан вече 2 пъти. Първата му фамилия е Флориани – по бащина линия. Майка му е Алесандра Мусолини, десен политик, а баща му е Мауро Флориани. Романо използва двете фамилии – Флориани Мусолини.

Той е висок 1,86 м, играе като десен защитник, но не се плаши да действа и в центъра на отбраната, където високият му ръст е предимство. Прохожда във футбола при „смъртния враг“ на Лацио – Рома, преди да премине при небесносините.



Преминаването на тази граница подсказва силен характер. Романо не търси скандали, той работи, за да стигне до първия отбор на Лацио. Майка му, макар и публична и популярна личност, не му се меси: „Предпочитам да стоя отстрани. Синът ми не иска каквато и да е намеса в живота му и в неговите неща."

Мусолини. Фамилия, която може да се върне на мода в Италия, този път не заради политиката, а заради нещо много по-голямо: футбола, завършва очерка си "Марка".

Превод и редакция: DarikNews