/ БГНЕС
Правителството на Националното съгласие на Либия, базирано в Триполи, обяви прекратяване на огъня в рамките на инициативата, предложена от Руската федерация и Турция. Това се казва в изявление, публикувано в неделя на официалния правителствен профил във Facebook.

"В отговор на призива на президентите на Турция и Русия Ердоган и Владимир Путин, ръководителят на президентския съвет (действащ като държавен глава) и върховен главнокомандващ на либийската армия обявява прекратяване на огъня от полунощ на 12 януари", се казва в съобщението.

Хафтар отхвърли призива на Турция и Русия за прекратяване на огъня
 


В комюникето се посочват и редица стъпки, които Правителството на националното съгласие (ПНС) възнамерява да предприеме, за да приложи примирието.

По-рано Либийската национална армия на фелдмаршал Халифа Хафтар също обяви, че се съгласява на примирието. Както посочи официалният му говорител - генерал Ахмед ал Мисмари, партията обявява прекратяване на огъня от 00:01 на 12 януари. Междувременно той поиска и другата страна да спазва примирие, в противен случай заплаши с военни действия.

На съвместна среща на 8 януари в Истанбул президентите на Русия и Турция призоваха всички страни в либийския конфликт да прекратят военните действия от неделя
БГНЕС